like sampai lebam,if not aku cepuk kang

05 September 2010

tolong saye bolh??

                                                               sains kejuruteraan

seorang budak mengangkat satu bungkusan berjisim 3kg setinggi 3m dari atas tanah dengan HALAJU 2m/s.Carikan tenaga keupayaan yang diperlukan oleh budak tersebut.!!!!!!(macm mane nak buat nie)

fomuler die Ep=mgh
in this questions why have are velocity???
ahh patot kew haku abaikan velocity  die yang 2meter per second ur???
n mungkin kah this questions have are trick tersendiri???
ohh shit!!!!

jawapan klu nak ikowt kan hati haku ialah
Ep=mgh
                                                Ep=(3kg)(9.81gravity)(3meter)
                Ep=88.29Joule.

tp btol ke jawapan ikowt hati ur?tp jwapan yg btol die bape?takan haku nak abaikan VElocity die ur?adusssss

                                                     mulai hari ney haku akan jarang on9
myspace,facebook,blogger
because I want to focus only on education start now
kerana saya ada satu
CITA-CITA
tersendiri!!!!!!!
yeahhhh!!!!
rarely on9 lepas ni!!!!!


3 comments:

Gen Fujita said...

Kalau 15 tahun dulu boleh agaknya aku jawab soalan ni.

Rasanya samada trick question, ataupun velocity tu gunanya utk cari dia punya pecutan (acceleration), ditolak dengan graviti, baru masuk dalam formula. Tak pasti betul ke tak. Hmm tapi dia tak bagi pulak tempoh masa yang diambik untuk angkat bungkusan tu. Kalau takde masa, mana nak cari pecutan. Kalau velocity tu tetap pada kadar sama maknanya memang takde ler pecutan, kalau takde pecutan tak yah ler tolak dengan graviti. Agaknya kot.

Pi tanya cikgu nanti. Aku pun dah pening. Hmm...

♥AQMAL♥ said...

hhaha kau nie buat aku pening kowt....hehehhehe!!!!lecturer haku dah ajar dah ri tuw pas ur die kasi assignmet soalan nie teros haku lupe cam new nak buat!!!!rase nye that question ta perlukan acceleration coz die dlam tajok ENERgy!just gunakan mass,gravity n height!!!!n problem nye krang dlm quiestion nie die selitkan velocity..n haku ta taur bile plak nak gune velocity ur!!!btw thnksz to kau

mr.panda said...

wlaupun aku rsa mls na paham sgt,tp aku da phm pn..ko ni mmg hdup utk on9 je an..xleh on9 pn da cdey.huhu..g la blaja..pastu raya..hak3..slamat ari raye..

bawah ni iklan terbaru,nak tengok klik je

ketika cuti dan bosan !

Photobucket