like sampai lebam,if not aku cepuk kang

03 July 2011

isu ini menarik untuk diketengahkan =)

sebelum baca jom layan =) hee

lagu nie meremang bile nyanyi..nak nagis pon ade,sbb ia mengetengahkan
"POLITEKNIK ADALAH WARISAN KITA"

OKEY ENTRY
haii..akmalazmi pelajar politeknik malaysia sahaja,bukan universiti like korang..harap maklom yee..dulu aku rasa sangat rendah diri bila orang tanye "mal belajar mana?" lalu aku jawab dengan nada slow "ehmm politeknik je makcik" =( aku rasa malu sebab jadi pelajar politeknik..kalau orang lain plak "OHH SAYA UITM JE MAKCIK" "OHH SAYA UPM JE MAKCIK",bila habis spm orang sekeliling kata kat aku "asal tak masok matrix" asal masok "politeknik" akuu blurr,aku malu,aku segan,mcm-mcm lah...sbb aku tak tau nak cakp ape dah dengn persoalan tu

"orang hanya pandai cakap,reality nya die nak tanggung ke-.-""

boleh dikatakan majoriti orang meletakan politeknik nie LOW STANDARD...tade class!sampah!dll....aku pon agak sedih kalau korang cakap politeknik macam tu,sebab aku pun pelajar politeknik =(...

bagi aku lah kan..politeknik nie ape laa yang serong sangat..aku pon tak taur -.-" bagi aku lah kan belajar dekat politeknik nie pon dah cukup susah(mungkin susah bg org yg kurang cerdik mcm aku kowt KAN)bg korang yang belajar dekat UNI tu elehh senang jee pon..belajar dekat politeknik nie mengetengahkan 60% kuliah dan 40% lab..korang taur ke??tak kan??aku semak jadual semester lepas...aku mempunyai 9subject dengan 18mata credit...dalam seminggu aku kene menghadirkan diri selama 21jam kuliah dan 6jam lab...tidak termasuk 2jam subject koko..ohh sape belajar dekat politeknik tahun pertama kene bersukan dan berkawad =) aku sem lepas daftar tenis hehe..tiap rabu pergi padang tenis main tenis petang-petang

sistem penilaian politeknik ialah..assignment,kuiz,test,presentation and group discussion,dan akhir sekali final examination =) korang taur tak paper final kitorang gempak..taur tak??heheh...ohh paper final politeknik datang dari putrajaya iaitu dari KEMENTERIAN PENGAJIAN POLITEKNIK MALAYSIA..so tiada kebocoran soalan disitu..kau pujuk lah lect macam mane pon nanti lect cakap "SOORY LAH SAYA PON TAK TAUR SOALAN FINAL MCM MANA,SOALAN SEHARI SEBELUM FINAL BARU SAMPAI POLI" mmg rasa nak nagis bila nak dekat final

ohh paper kitorang sepenuhnya in english language,sampai kan sem depan aku kene amek subject tamadun islam..ohh subject tu pon dalam english..*mesti bosan kann belajar pasal tokoh islam dlm bhsa omputih...kawan aku ade sorang dari universti tempatan tanah air..aku tanye final diowg dlm bhasa ape?guess what die cakap bahasa melayu..see universiti guna bahasa melayu,politeknik guna omputih *orang kata guna bahasa sendiri lagi maju lah,tapi nak buat macam mana sistem politeknik fully in english ><"

sekarang nie terdapat 3buah politeknik premier..dimana aku degar cite politenik nie ade kuasa sendiri untuk memilih pelajar cemerlang spm dan pelajar antarabangsa setaraf spm,politenik ini ade pusat R&D dimana ade kajian penyelidikan dijalan kan disitu..politeknik premier diberi kuasa untuk mengubal 30% silibus kitorang..pelajar politeknik juga layak menerima biasiswa JPA =) dan layak meneruskan pengajian di luar negara =)

btw,korang bangga dengan UNIVERSITI korang..aku pon harus bangga dengan politeknik malaysia
=)

Ohh saya pelajar politeknik tuanku sultanah bahiyah..korang universiti ape ye?jom lah share universiti korang disini=)politeknik tuanku sultanah bahiyah menawarkan 11 program diploma iaitu
  1. Diploma Kejuruteraan Awam
  2. Diploma Ukur Tanah
  3. Diploma Kejuruteraan Elektrik
  4. Diploma Kejuruteraan Elektronik Perhubungan
  5. Diploma Kejuruteraan Elektronik Komputer
  6. Diploma Kejuruteraan Mekanikal
  7. Diploma Kejuruteraan Mekanikal Pembuatan
  8. Diploma Kejuruteraan Mekatronik
  9. Diploma Akauntasi
  10. Diploma Pemasaran
  11. Diploma Pengajian Perniagaan
ohh semester ni saya dengan rasminya akan menduduki semester ketiga dalam tahun kedua iaitu DKA3A tanpa repeat alhamdulilah,kepada yang repeat tu..korang semua boleh lakukan INSYAALAH

aku banyak lagi nak cite pasal politenik ni,tapi aku malulah sebab mejoriti daripada pembaca aku ialah pelajar UNIVERSITI =)

takpe..saye tetap bangga menjadi separuh daripada anak didik daripada politeknik malaysia
"tak mustahir suatu hari nanti saya menjadi pensyarah politeknik malaysia" KAN
tiada apa yang mustahir di dunia ini
Photobucket
*panorama kampus tuanku sultanah bahiyah =)
WASALAM *sumpah tade sape yang bc smpai habis HAHA  =)

56 comments:

ABU said...

aku baca sampai habis ok...
ala apa nak dimalukan..ok jak..lebih kurang cam uitm..paper semua bi..kelas pun bi, carry mark, amali bagai lebih kurang..tpi soalan tengok kampus mana yg buat sbb uitm pun bnyk cawangan, besepah..hahaha

adeque said...

sekarang ni tak payah malu mengaku kita ni student poli.. poli kan da setaraf dengan U - walaupun still baru2 lagi.. n 3 poli je baru di iktiraf...

err..susah sangat ke soalan final?? ahah.. baru balik dari praktikal ni..
blur2 lagi.. =.=

btw..gudluck okey

zahra amir said...

agk tension kot ble org tnye blaja kt mne??
ble gtau klej mara pown dorg pndang serong...
poli ok bro...
gudluck...

Bella Bell said...

adik saya yang lelaki pon budak poli juga.. jangan rendah diri sebab awak budak poli ok.. berbangga la sebab mana2 pon kita adalah pelajar yang ingin belajar.. ukur kejayaan bila dah dapat kerja nanti.. ok? :)

errr.. saya budak IPG a.k.a maktab.. jadi, berbangga la kita dengan diri kita.. ok dear? :D


p/s: saya baca sampai habis! hahahaha!!~


^^

hawiz said...

gud luck

chuu muqhlis said...

wah, chuu baca habis :D
btw blajar kat mana2 pun sama je ekceli yang penting diri sendiri, kalau stdy kat uni pn hati x ikhlas, x blaja betul2 mana nak berjaya.

gudluck bro :)

Asyraf Arif said...

aku belajar kat poly-tech mara jep pun. belajar kat mana pun tak kesah as long as cemerlang setiap semester. kalau masuk universiti besar2 pun, 2nd semester dah dismiss, baek tapayah. laen lah kalau betul2 pandai. yee dok ? huhuhu

ZF said...

sya bangga jd pelajar poli...

Fyqa said...

aku pongg bce smpai abes ok!


rezki msing2kan.
xya nk malu.. smua org sme.







eh btw kte sme. dri politeknik :)

De'din said...

wohoooo,,,
dok kelas pertama beb !
kelas A tu,,
haha

poli pon tmpat belajar juga mal,,
pasaran kerja lebih senang sebab kita ada skill,,
jangan persia2kan waktu lab kita :)

rafiq said...

oi apa pulak tak bangga dapat poli. aku pun budak poli jugak. macam2 aku belajar kat ana. lagi lebih dpd budak U. nak kata susah dpt keja pun tak jugak. senang jee..

ATENNsuhaimi said...

bace sampai habes jugak la . bangge what jadik pelajar politeknik . kat poli pon boleh dapat ilmu . jangan nak low standard kn pelajar poli sangat la kann . kite pon boleh berjaye jugak .

syrupmasin said...

haha..lek ahh weh..malu ape nye..janji belajar doe..dari jadi yg bukan-bukan kan..haha..eh uitm pon fully english..haha :D

khairul akmal azman said...

bagus2..gua pun poli last sem
tang exam kite menang der!

xde soalan bocor!!!!!!!!!!!!!1

Laila Majid said...

saya pelajar politeknik juga ! long journey to go la dik.good luck okeyh.

SyahmiFikri said...

ok! aku pon baca sampai habes..

bukan apa.. masyarakat yang tak tahu menahu jer yang akan double standart!

ko cakap la apa pon.. kalau anak diorang masuk univ, mmg asyik cakap univ la hebat..

for me. belajar la dimana2 jer.. as long ada pelajaran.. tak buang masa.. setiap tempat mmg susah tersendiri.. tak yah malu nak cakap budak poli.. if aku pon.. aku bangga tempat aku belajar.. dats personal thngs!

btw, keep up bro! gud luck =)

Pyka Rahmat said...

saya bibik sambilan dirumah :/

harrazdani said...

belajar mana-mana pun sama bro asal ada kemahuan utk menuntut ilmu....politiknik ke universiti ker...kalau dah malas tak kemana juga....nice entry..;)

Siti Arfah said...

Ade, sy bc smpai abis . huhu . Em x kesh pn la sal blaja kt mne pn. Asalkan kta blaja. Blaja kt mne2 pn sme je . Yg penting ilmu tu . Kaut sbyk mungkin. Tnp ilmu kta xkn ke mna2. Btw cantek poli tuanku sultanah bahiyah .:)

snowthenraibow said...

haha .. berbangga la mal .. hehe . . ak pown bangga masuk poli . .even aku dpn matrix ngn u ak still plih poli . haha . . terbaik . .

ain najwa said...

buat apelah nak dimalukan sgt...Cukuplah sekadar dapat jadi insan berguna untuk negara & masyarakat sedeliling bila dah keluar nnti..Nak cakap beljar susah...Everyone has to do so in their lifetime...Btw, all the best for u:)

CucuTokMat (^^,) said...

orang pandang serong pada POLITEKNIK nie sebab diorang ingat setaraf dgn SEKOLAH TEKNIK . ada mmbe aku cakap depan aku "ala setakat poly tuh tak heran sgt pon. lain la kalau kat UTHM ke UTM ke. " see.....rasa macam nak lempang jer minah tuh. tp last2 minah tuh tak smbung beljar mne2 pon. dlu dia rendahkan aku sbb aku further study kat sek teknik. tp bile tgk rsult SPM aku lg cemerlang kot.. so aku berbangga disitu ! =)

ary anwari said...

relax bro..politeknik nie istimewa...bangga dengan tempat kita belajar...:)..aku student POLITEKNIK SEBERANG PERAI...salam perkenalan..:)

muhamad hanif said...

AKU DAK POLI GAK. SO WHAT !


ahhahaha, tak merendah diri pun..

cikcomot said...

aku bace sampai habis weiyh...


tak kire blaja kat mne la..

asal belajar betol2 je..

tuu moto hidup aku... keh3..


^-^

nurAMALLINA said...

Laa poli sultanah bahiyah ke. Dekat jugek laa. Diploma kita nombor 9. Huehueh

Asyila Zainuddin said...

tempat belajar x penting.. semangat belajar tu yg penting.. all the best! :)

dochi said...

aku mgaku aku xbaca sampai habis .
kekekeee XD

tp aku dapat point tu okay .
chiilax lah weh .
skang poli dh setaraf dgn u eh .
puhlease sket sape yg kutuk2 poli tuh .

oh aku pun poli jugak mcm kamu .
sepp sepp .
same sem3 jugak .
sepp sepp .

:DD

fadh leyanie said...

tak kisah la di mana kita belajar sekali pun,,itu rezeki masing2:)

Addin said...

poli senang dapat keje ok !

belajar mana pun sama je deng ;)

yang penting diri kita nak belajar, niat nak berjaya . hee

all the best k ! :)

izzad b* said...

xperlukah malu2, semue same ok!yang penting lepas belajar nanti, boleh berthan ke tak :)

Scya Lollita said...

kwn ak ade la jugak politeknik tuanku sultanah bahiyah . tp x rapat sgt la .

incek katak kembung ak budak PPUO .
tp mse spm dye not so cemerlang sgt , da msuk poli , aku kalahhh pointer dgn dye ouh . cis .

faiz amir said...

hahaha , kaw na taw . ak tgk gmbar2 je . nnti ak bce sampe abey taw . btw . jnji kita bljar . dari budak yg tan bljar dan angan2 besar na kya tpi mlas stddy . chill bro =)

dayu_myself said...

kat mana-mana tempat pun ok...
yang penting buat yang terbaik bro..^____^

Muhd Aizie said...

Hei , apa yang nak dimalukan? Aku okay je bila orang cakap dorang study politeknik. ;)

Kira okay juga poli sebab lebih standart dari IPTS yang dok cekik darah dekat luar sana tu.

so berbanggalah jadi pelajar POLITEKNIK ;)

btw, aku baca entry kau ni sampai habis.

aQUe yOnnA said...

sy pn student politeknik jg....politeknik kota kinabalu...even kita x stdy kat uni,x smestinya kita xbole bjaya kn?yang penting usaha,n tawakal...wateva la pa msyrkt nk pndang rendah dgn kita,..yang penting kita ada matlamat utk future kita kn3?? so gud luck utk next sem...sy pn sem3 jg,. :)

khairul akmal azman said...

weyh..da prepare brg nak masuk poli ke??cwie beb..aku x dpt bw.internet cm gampunk

vampire's lovex said...

aku baca sampai habes,and memang aku suka baca smpai habes..*nampak x betapa riak nye aku baca smpai habes hahaha...

apesal alk nk malu,stdy x kira tempat mana...nk berjaya ke tak semua atas diri sendiri...kalau dapat masuk uni power mcm mana sekalipon,tp malas belajar xde guna jugak.. kan...

go kemal,go ..go kemana ntah haha :P

~Jue Aziz~ said...

student poli lebih beruntung n rasanya lebih berjaya..kita semua didedahkan dengan mcm2 skill..
teknikal..bukan teknikal..kite banyak buat praktikal dari dlm kelas..dlm kelas pn xda byk sangat stress..time exam pn just killer paper je yang pening..yang lain tu just relax kan...

semoga semua student2 poli semakin kuat dan tabah untuk berjaya dalam hidup... :) buktikan pada semua orang ya kawan2...

~salam dari POLI SULTAN IDRIS SHAH SABAK BERNAM

Aishiteru ZhaFiza said...

poli sabak ke ni???

ZWAN SABRI said...

Bagi aku lah kann, belajar mana2 pown sama her.. budak poli pown laku kowt klaw minx keja.. budak U pown ramai je yang menganggur.. HUHU

ShakRoil said...

aku budak POLITEKNIK jugak! whatever orang nak kata apa.. janji belajar..

aku ada seorang kawan.. dia dapat matrik dan poli.. dia kata poli low standart.. masuk matrik.. biasalah.. nak blagak.. tapi pointer aku lg tinggi dri dia.. har har har!

LUTFI SYAFIQ said...

dulu2 bapak aku lebih sokong aku masuk POLI ko tau ark. tp aku degil n masuk UITM. pastu aku dpt yg KKM.. terus skg masuk KOLEJ. hahha

aDieyZa said...

akk dulu 5thn bljr kat uitm.. dr diploma sampai degree.. bg akk politeknik ni ok jer sbb korang bljr praktikal byk gak.. mcm kat U, x semua ada praktikal (course akk mmg xde praktikal ok!!).. so bila ada praktikal & teori, bukan ke kelebihan sgt2 tu?

UiTM pun fully in english, sampaikan masa first sem akk ko ni nak kuar jer U sbb x pandai english.. hahahaha.. bab koko tu mmg akk x suka, malas sungguh nak berkoko2 tu..

nsht akk, x kisah kat mana pun kita bljr, yg pntg kita kena fokus & try dptkan dip/degree dgn result yg baik.. PLZ JANGAN REPEAT PAPER!! sbb tu adalah kerugian terbesar.. U atau politeknik hanyalah sekadar tmpt, yg pntg ilmu yg kita dpt.. ok?

mia said...

asal lak ko malu nak ckp ko dak poli??eleh,bange r sket mal...

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

watpe nk malu..

akk pon dak poli gak dlu.. =)

khairul akmal azman said...

cam windu beb ..nak tglkn umah gi poli..

Nur Elyana said...

Gud luck.. best ea politeknik? dulu yana x da mohon,so terpaksa masuk form 6. hehe

Faraa Eiman's said...

GL for next sem (:
eyh , aku pun dpt poli kat shah alam
kjuruteraan elektronik komunikasi
tp tak gi
aku nak lepak bwh ketiak mak aku ag , haha ;p

aten fadzil :) said...

haha . lek mal . . lek . haha .
aku dulu siap orang kata, alah , kau poli , senanglah . macam sial je ..

zOeY zAu YaH said...

yg akak heran kan nape bebudak poly selalu ckp "kami bdk poli je pun..tak pandai masuk poly lah" aiseh..poly bukan untuk org bodoh lah..poly bagus pee..kamu jgn nk merendah diri camtu lak.

Bigdaddyz said...

baca sampai habis tu jer...haha

Bella Bell said...

ewwww.. aku ingat aku je yang dah jarang update blog.. rupanya ko pon sama.. hahaha!!~


tak pe.. aku tunggu entry ko.. mesti ko busy.. macam aku.. hehehe!!~



^^

SRenungan said...

politeknik terbaik..
1st sbb dah belajar sana..hehehe
tpi yg pentingkan..
seriusly time ak dapat keja technician..
90% budak politeknik..jgn risau belajar mana sama je..tpi poli pling best..
give credit to poli..hahaha
SEBAGAI RENUNGAN

tim said...

baca habes sambil dgr lagu poly ok. poly ok apa.. walau tak belajar sana tapi kak tim tau poly tetap best.
bout poly yang kak tim suka adalah budak poly KK selamba je kuar dgn baju bengkel. nampak cool lak. kitaorng lepak, beli2 barang pun dekat tmpt yg sama.(uitm kk dgn poly kk dekat je)

amir aizat said...

go civil! hehe

bawah ni iklan terbaru,nak tengok klik je

ketika cuti dan bosan !

Photobucket