like sampai lebam,if not aku cepuk kang

05 October 2011

borak kosong

OBE
"outcome based education"

ok..aku tertarik dengan outcome based education nie..actually aku nie bukan faham ape pon pasal OBE nie...masuk masuk belajar terus dibebankan dengan outcome based education nie..serius tak best :P tolonglah percaya bahawa ianya tak best!

HAHAHHAHAHAH

Ok perlu kew perkataan "HAHAHAHAHA" kat atas nie?ciss,,okey aku tak pasti semua institusi pengajian tinggi dekat Malaysia nie guna OBE kew tak..yang aku pasti tempat aku belajar nie sepenuhnya OBE..cisss!

OBE lebih berfocuskan kepada pelajar,contohnya
-nota cari sendiri,lecturer keje dah senang sekarang nie =)
-setiap hari mesti ade je kene berdiri depan,presentation itu,presentation ini ciss!
-setiap kali test,quiz,end of chapter mesti ade student tak akan dapat balik paper,sbb nak tunjuk dekat MQA "Malaysian Qualifications Agency"
-semua peperiksaan yang besar telah diselaraskan satu Malaysia
-paper final tak boleh bawak balik or keluar dari dewan periksa..kerana ianya sulit -.-
-terdapat banyak pecahan untuk menilai pelajar contohnya
  • presentation
  • quiz
  • esei
  • test
  • oral bagi subject bell
  • role play 
  • peer assesment
  • end of chapter
  • group discussion 
  • portfolio
kan aku dah cakap OBE nie tak best ! hahahahahahah... syukurlah dalam sehari 24jam kan... kalau lebih 24jam agak-agak mesti aku jadi pandai sama macam budak universiti kan? HAHAHAHAH..maur tak nya..wujudnya OBE nie..aku bz memanjang =)

sekarang nie MQA dok berkampung dekat tempat aku belajar...saje syok-syok kot...hee takdewlah actually diowg tengah buat observer OBE kowt and tempat aku belajar nie terpilih untuk menjadi bidang tujahan sebagai bahan rujukan apetah,tusebab MQA datang tuw..tak silap dalam bidang kejuruteraan Mekatronik

kerajaan nak memantapkan lagi sistem pengajian kita,
so tak payahlah bising jam credit berpuluh-puluh lah,susah lah,peninglah,apelah
kite belajar nie pon kerajaan dah sponser 5o ribu sampai kite grad
tak payah nak bawak keluar duit bayar fee beribu-ribu mcm kawan kawan aku yang belajar dekat ipts tuw
|kenape aku bercakap macam orang yang tak penah merunggut nie|
CISS!
ohh saya,,,amar,,,syarifah hanan..sebagai exco multimedia =)
*org UiTM cakap budak-budak masscomm
tapi saya bukan masscomm..saya civil engineering ja pon!
*sekali sekala nak mention saya budak engineering ape salahnya!
hhahha

aku : ok esok nak shooting dekat tasik wey !sape nak ikowt?jom jom
anda : kisah pulak aku kan??

12 comments:

adwafarahin said...

mmg skrng ngah sibuk nk tingkatkan pengajaran kt U nie sebaik aku ngah praktikal xde la semak ngan esaimen,test,quiz,presentation bla bla bla..:P

~naddy~ said...

betol tuh, NOTE, saiment, latihan, sume dr OBE.... huhu
dlm kelas macam tak belajar pape, present je byk...

Peah Glemer said...

apa barang shooting kat tasik. hahaha

cik pieja hut said...

selarasnye poli dengan arus pembelajaran uitm . tak best !!! geram tau

Umie Artoqiemie said...

muka macam budak masscom keh3..

Umie Artoqiemie said...

tapi.. bukan! haha

Azham Vosovic said...

kan kan kan? mcm budak Mass Com lah hahaha

::FAIZ FARISH:: said...

nice baju ko mal.. pinjams boleh? haha

YOUsoF said...

Tanpa OBE, hidup seorang pelajar akan terasa kosong dan bosan! Hahahah.

Bella Bell said...

hahaha.. sama la macam aku.. asyik2 presentation je.. huhu~~

chemay said...

rajen2 la siapkan item untuk presentation ye mal?
nanti kang mule lah lepak mekdi sampai subuh sebab nak siap kan semua.
:)

nini said...

hahaha...ok la tu.....zaman bersuap bagai tu zaman sekolah je...oh oh...=p

bawah ni iklan terbaru,nak tengok klik je

ketika cuti dan bosan !

Photobucket